Under några sagolika sommardagar i juli visar skärgårdsstaden Karlshamn all sin charm och släpper alla hämningar. Då bjuder staden på folkfest i kolossalformat – Östersjöfestivalen. Varje år och alltid onsdag till lördag vecka 29. De senaste åren har närmare en kvarts miljon besökare invaderat Karlshamns gator och torg under festivaldagarna i juli. Festivalen tillhör en av de största gratisfestivalerna i Sverige. Nedan läser du mer om vad som händer på just årets festival.

Onsdagskonserten

Östersjöfestivalen inleds alltid på onsdagen vecka 29 med konserter på torgscenen på kvällen.

Festivalparaden

Festivalparaden är ett omtyckt inslag som går genom staden på torsdagskvällen. Idéerna och kreativiteten har inga gränser när föreningar och musikgrupper drar genom staden i samlad trupp för att toppa festivalstämningen.

Officiell invigningskonsert

Traditionell invigningskonsert på torsdagskvällen.

Ärtsoppesegling

Ärtsoppeseglingen är en tradition som sätter marin prägel på festivalen. Blekingsekan är en symbol som förenar kustfolket i Blekinge och ett tjugotal båtar samlas för att tävla i olika klasser.

Bilutställning i Rosengården

För 19:e året i rad bjuder Blekinge Classic Car Club till träff och utställning under Östersjöfestivalen. På fredagen mellan kl 12-16 kan du njuta av klassiska skönheter, ca 200 bilar från 20-talet och framåt finns på plats.

Bilutställning i Rosengården

Varje år sedan 2000 bjuder Blekinge Classic Car Club till träff och utställning under Östersjöfestivalen. På fredagen mellan kl 12-16 kan du njuta av klassiska skönheter, ca 200 bilar från 20-talet och framåt finns på plats.

Barnens festival

Barnens festival hittar ni i Rosengården torsdag och lördag. Det bjuds på en massa kul aktiviteter och artister som underhåller.

Smakfesten

En härlig mötesplats för matälskare fylld av smakupplevelser, matinspiration och underhållning. Smakfesten pågår torsdag-lördag i Näsviken.

2XU Island Challenge

På lördagen är det återigen dags för denna utmanande swimruntävling. Det utlovas korta explosiva etapper mellan hav och land. Start på Eriksberg och målgång på Östra Piren.

Kulturkvarteret

Som en oas i folkhavet ligger Kulturkvarteret. Här erbjuds besökarna under alla dagar en rofylld avkoppling mitt i festivalyran. På strövtåg bland gränder och prång kan man njuta av gamla föremål, aktuell konst och genuint hantverk under festivaldagarna. Auktion med Karin Laserow och Pike Skolhäll på lördagen. Även framträdande av Björn Ranelid samma dag.

Gatumusik

Som alltid står musiken i fokus på Östersjöfestivalen. Det märker man inte minst på stadens gator. Gatuscenerna är utplacerade runt om i staden och spelschema för dessa finns i programet.

Knallemarknad & tivoli

Under festivaldagarna sjuder gatulivet i Karlshamn. Längs gatorna står försäljare och erbjuder sina varor. Karuseller finns på Redarplatsen och Östra Piren.